Generalknas Kärlek och revolt

263252_244819682207340_6942400_n

Generalknas har spelat in Kärlek och revolt i  sin egen studio Nor. Han har själv spelat in skivan som är producerad av Lars Lancealot Thörnblom som var basist i deras band svenska Akademien och nya reggaeproducenten Mowgli från One Drop Music samt Kapten Röd som är med och lägger röstmixen på plattan och producerar Lika länge på samma rytm som hans egen Pantad och såldIvans sjunde skiva släpptes nyligen. Han har gjort fyra med Svenska Akademien och tre egna skivor. 

Kärlek och Revolt följer upp Charmörerna presenterar och första skivan Äntligen har rika människor fått det bättre. Den förut nämnda plattan bjuder på ett ganska organiskt gung som påminner om Akademiens alster. Tvån gav oss en mer digital dancehallaktig produktion med ganska mycket gäster. På senaste Kärlek och Revolt går han tillbaka till ett organiskt sväng. Den går hand i hand med den jamaikanska one drop traditionen d.vs modern reggae som bygger på enskilda stora moderna reggaerytmer. Den har föregåtts av singlarna Solidaritet och 12/12.

Kärlek och Revolt är som titeln antyder en reflektion av våran samtid som innehåller Revolt mot de som i reggaenvärlden brukar kallas politrics vilket innebär olika länders sätt att manipulera folk med politik därav de rådande världsläget med konjunkturnedgångar och just det revolt som följd.

Kärleken finner han i låten Hetare än Lava med Syster Sol som är den enda gästen på det hela. Vi finner även den i låtar som En god vän och Svensk reggae anthem. Han hyllar sin legendariska förfader Peps Persson i låten. Visst är han nog lite stolt när folk jämför honom med en modern Peps. Jag inser ytterligare en sak när jag lyssnar på Generalen och det är att jag var själv redan med 2004 och skrev om Tändstickor för mörkrädda och alla Akademiens skivor fram till 2007 Gör det ändå och DVD dokumentären Om sakernas Tillstånd 2008. Under mina år som tidnings-musikjournalist och bloggare så har Svenska Akademien och deras enskilda medlemmar funnits runtomkring mig som en röd tråd i olika offentliga sammanhang. Jag ska motvilligt erkänna att när första skivan Äntligen har rika människor fått det bättre kom 2006, så var jag lite skeptisk till de enskilda artisternas solokarriärer. Men på Kärlek och Revolt har Generalen motbevisat mig, han har lyckats göra en skiva som är riktigt bra, hade de inte varit för Bubbela och ABC som tjatar hål i hjärnan på mig så hade Kärlek och Revolt varit en fullträff.

Bernhard PerzanowskiAnnonser

Ett svar till “Generalknas Kärlek och revolt

  1. Ping: Efter Fem år bryter Svenska Akademien Tystnaden! | www.reggay.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s