R.I.P Tom “Internal Dread” Hofwander


Foto: Alex Hinchcliffe

Foto: Alex Hinchcliffe

Idag möttes vi av de tragiska beskedet att Internal Dread en av sveriges bästa reggaeproducenter har lämnat oss endast 58 år gammal. Han var ute på turné med Veronica Maggio när olyckan var framme, han ramlade ut från turmébussen på motorvägen och slog i huvudet och dog av inre blödningar på sjukhuset. För ett tag sedan anordnade han Rebel Music festivalen (för andra året i rad) i Enköping som också var hans hemstad. Jag hade äran att få träffa honom några gånger och samspråka med vår egen Dub legend som gav oss sitt analoga och varma ljud i sina produktioner. Många är vi som kommer att sakna hans briljans och jag är övertygad om att band och artister som har jobbat med honom förstod hans genialitet. Han drev den anrika Rub & Dub studion i stockholm http://www.rubadub.se/Home.html och producerade musik med bl.a Papa Dee, Desmond Foster, Zilversurf, Lion Dub, Kultiration Iya Karna, Joseph Beckford, och Leafnuts samt Mysticman. Vila i Frid vår egen dub-virtuos dina produktioner kommer att eka i vårt minne för alltid.

http://www.myspace.com/internaldread

http://www.stafett.se/images/content/documents/A4_info_reggae.pdf

Saxat ur arkivet:

IYA KARNA
Revolution In Dub
Rubadub Records
Rootsreggae/Dub
CCCCC

Det är märkligt vad bra musik som görs i Rub-a-Dub studion i stockholm. 98 spelade han in debuten Inkarnation med The wailers som är en kanonplatta. Internal Dread hade även ett finger med i spelet den gången. På uppföljaren så har han och delar av sitt band reggaeterians fått fritt spelutrymme. Det handlar om tung rootsreggae med ett riktigt organiskt sväng som Internal dubbar till på ett exemplariskt vis. Iya Karna är en helt otrolig sångare som axlar produktionen på ett briljant vis. Visst hörs de tydliga influenser från Burning Spear och Lee Perry men de egna finns också här. Iya Karna har levt vissa perioder av sitt liv på jamaica och de märks på ett positivt sätt i musiken. Texterna handlar om vår samtid och tar upp ämnen som krig, politik, och rastafarihelighet. Det är en spirituell skiva och musiken likaså. Den tar upp ämnen som vi kanske borde tänka lite mer på i våran materialistiska västvärld. Fenomenalt producerat av Internal Dread (30 år i branschen) som ger oss fyra bra dubbar som bonus. Grymma musiker och en Iya Karna i högform. Jag var skeptiskt när jag fick skivan, men de fick jag äta upp efter fem lyssningar. Jag förstår varför jamaicanska artister gillar och uppskattar den här musiken. Jag är övertygad och helt såld på hans Revolution In Dub.

IYA KARNA: Säger själv att det är hans riktiga namn. Det handlar om rootsreggae. Influenser Burning Spear, Bob Marley, Peter Tosh, Hugh Mundell. Rytmerna till nya Revolution In Dub är gjorda på Jamaica och mixade, dubbade samt producerade av Internal Dread 2008.

Jag skrev en recension på Internal Dread & The Reggaetarians (han hade ett nytt band på gång som han höll på att spela in en skiva med) Party Time & Dub Time 2006 men den ligger på diskett så tyvärr är den inte tillgänglig längre säg till om ni hittar den på nätet någonstans.

MVH Bernhard Perzanowski

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s