Sopa inte narkotikaproblemen under mattan med förbud!

http://www.corren.se/asikter/debatt/nu-kravs-krafttag-mot-narkotikan-7641124.aspx

Bengt Erixon Lagstiftare på narkotikafritt Sverige

Replik till Debatt ”Att ropa på en legalisering av cannabis är en märklig hållning.”

Sopa inte narkotikaproblemen under mattan med förbud!

”Nu krävs krafttag mot narkotikan”

Nej nu behövs nytänk. Det hjälper inte längre att sopa problemen under mattan. Att slå dövörat till och vägra lyssna på ”andra sidan” samt kalla dom drogliberaler och att ”dom” vill släppa ”knarket” fritt. Det hjälper inte att föra samma politik som vi gjort i ca fyrtio år med hårdare tag. Vi har haft krafttag mot narkotika i fyrtio + år och vi har mer narkotika i dag än för fyrtio år sedan.

”Att ropa på en legalisering av cannabis för att undkomma problematiken med Spice är en märklig hållning, skriver företrädare för European Cities Against Drugs (ECAD).”

Inte alls så märklig om man tänker till lite. En av dom största anledningarna till att unga ger sig på att använda ”Spice” är för att man vill undkomma urinprover och dylikt. Om skadorna är mycket mindre med cannabis och ”Spice” kan leda till döden så är det ganska logiskt att avkriminalisera, kontrollera/reglera cannabis.

”På senare tid har vi nåtts av nyheter om unga som förts till sjukhus för att de missbrukat den syntetiska drogen Spice. Den består av syntetiska cannabinoider som köps i pulverform, blandas ut i lösningsmedel som sprejas på örter eller tobak och sedan röks.”

Ok?

”Cannabisanvändande riskerar att leda till passivitet, försämrad intelligens, psykoser och annan psykisk ohälsa samt beroende.”

Passivitet beror på brukaren, inte drogen. Försämrad intelligens är en osanning. Intelligens är så mycket och ingen har någonsin sagt att man blir ointelligent av cannabis. Däremot har IQ varit på tapeten och där finns det studier som säger att IQ försämras, men det finns också studier som säger att IQ inte försämras och att den första studien inte räknade med alla parametrar som sociala och ekonomiska förhållanden. Psykoser kan utlösas av allt möjligt som till exempel för lite sömn, isolering i en stor stad med tusentals människor, ett bortfall i familjen, alkohol osv osv. Vissa sorter av cannabis kan förebygga och lindra psykoser. Cannabis är mindre beroendeframkallande än kaffe och är mest psykiskt beroende som är väldigt lätt att bryta.

”En del som använder Spice gör det mot bakgrund av att drogen är svårare att upptäcka vid kontroller men många är vana cannabisrökare och söker en kick liknande den de får från cannabis.”

Så du har svaret på varför det vore en god ide att reglera cannabis så färre använder ”Spice”, ändå hävdar du att det är en märklig hållning. Det anser jag vara ytterst märkligt.

”En rimligare åtgärd är att behålla cannabis olagligt och sträva efter en minskning av användandet av narkotika i alla dess former. Möjligheten att klassa större grupper av nya snarlika farliga ämnen bör övervägas.”

Det här är en annan sak jag finner högst märklig. Vi vet att människan använder olika substanser för att berusa sig och självmedicinera, samtidigt vill du att narkotika användandet ska gå ner och det ska du göra genom att se till att vi får mer narkotika!? För det blir ju kontentan om man gör fler substanser olagliga. Man får mer narkotika=illegal drog.

”På längre sikt måste vi fortsätta vårt arbete för ett narkotikafritt samhälle.”

”Vårt” arbete? Vilka är ”NI”? Och hur menar ”ni” att man blir av med narkotika när ”ni” jobbar för att få fler och fler substanser narkotikaklassat?

”Vi vet med säkerhet att ökad tillgång till narkotika leder till ett ökat missbruk.”

Det vet ”ni” kanske. Men jag som har förstått narkotikapolitiken, som har läst historia, som har satt mig in i problematiken, har dragit en helt annan slutsats. Nämligen att missbruket är ganska konstant. En viss del av befolkningen har större risk för att hamna i missbruk. Den siffran brukar vara på samma nivå oavsett hur mycket narkotika det finns. Det finns ju också andra missbruk. När den siffran rör på sig, emellanåt så beror det mer på sociala och ekonomiska förhållanden och klassklyftor i samhället.

”I Malmö har cirka 9 procent i årskurs 9 testat droger någon gång. I Köpenhamn, 20 minuter därifrån är samma siffra omkring 18 procent. Skälet är att den danska attityden är långt mer tillåtande än i Sverige.”

För det första är det ganska ointressant hur många av unga i årskurs 9 som har testat eftersom den siffran ökar markant bara året efter 9:an. Det mer än fördubblas i gymnasiet. För det andra är det lika förbjudet i Danmark som i Sverige att köpa narkotika reds: helt fel du får ha upp till fem gram för eget bruk därefter straffas du hårdare iDanmark. Ska du försöka lura på svenska folket din politik och bakåtsträvande så får du göra bättre ifrån dig än så.

”De länder i Europa som har störst problem med missbruk är de länder som har en mer tillåtande attityd till droger, främst cannabis.”

De länder i Europa som till exempel Portugal har minskat sina missbruksproblem oerhört sedan man avkriminaliserade. Schweiz är ett annat land i Europa som började med Harm Reduction istället för att kriminalisera och deras överdos problem och infektions sjukdomar minskade drastiskt!

”Legaliseringsförespråkarna är få men högljudda runtom i världen men också i Sverige.”

Den ena retoriska falsarium efter det andra, du vrider och ljuger om snart i stort sett allt. Men medlen helgar ändamålet antar jag. Lite som en tvättäkta krigare emot droger. Att ett gäng ”knarkare” dör i processen verkar inte bekymra dig alls. För det första är det ingen som vill släppa substanser fria så att vilken 6-åring som helst ska kunna köpa i kiosken. Legalisering för oss innebär reglering och kontroll. Till exempel åldersgräns, ibland kan till och med recept behövas krävas. Så regleringsförespråkarna är inte få! Vi är en minoritet ja! Men vi är inte få! Och vi blir inte färre, vi blir fler och fler för varje år som går. Dom flesta har bara inte vågat stå för det än på grund av repressalier ifrån arbetsgivare och samhället i övrigt. De flesta har varit för dåligt insatta, men folk börjar lära sig. Att 5 miljoner amerikaner som röstat igenom en cannabis legalisering är få är ju oerhört!

”De sänder signalerna om att droger är ofarliga och ger en felaktig bild av att brukare enbart utsätts för juridiska åtgärder.”

Det är taget direkt ifrån luften och påhitt. Ingen tror att droger är ofarliga på grund av att dom är lagliga. Då skulle unga tro att fällskärmshoppning är ofarligt? Skateboard åkning? Fråga vilken 15 åring som helst, dom vet nog att man kan bryta både armar och ben om man är oförsiktig på en skateboard. Dumheter! Nä brukare utsätts inte enbart för juridiska åtgärder. Men det enda som inte behövs i en brukares liv är juridiska åtgärder.

”Vi vet att det inte finns något exempel på platser där cannabis avkriminaliserats, som inte uppvisar en ökning av cannabismissbruk.”

Som sagts tidigare så ligger missbruket någorlunda konstant med små variationer från år till år, vissa år upp andra ner. Ingen kurva är ju som vi vet statisk. Ibland ökar missbruket beroende på psykosociala grunder och klasskillnader. Arbetslösheten ökar t. ex, ekonomin blir sämre i vissa områden. Avkriminaliseras en substans någonstans så ökar det troligtvis sporadiskt och under en kort period tills det stabiliseras igen. Ingen börjar ju röka cannabis som inget intresse för cannabis haft bara för att det inte är kriminellt längre!

Vi i Sverige behöver göra debatten om narkotika rumsren. Vi måste börja våga prata om fördelar och nackdelar. Vi måste börja respektera varandras åsikter utan att hitta på skälls ord som förbudsromantiker och drogliberaler. Efter 40 år med förbud har inget blivit bättre. Man kan påstå att det skulle sett ännu värre ut utan ett förbud. Men det har man inga som helst belägg för. Det enda förbudet har gjort och som man med säkerhet vet har gjort, är att några av dom yngsta har hållit sig ifrån droger på grund av förbud, rädsla för att göra föräldrar besvikna samt andra vuxna som lärare och kanske poliser. Allt vore bara väl om det bara hållit i sig, men det räcker med bara ett par år så förändrar dessa unga sin attityd till myndighetspersoner som polis, till lärare och föräldrar och även förbudet och än fler provar.

Det enda man egentligen behöver göra är att titta på CAN’s siffror över hur många som dött av narkotika bruk, hur många som blivit bestraffade, hur mycket tillslag som gjorts. Alla dom siffrorna har gått upp och dom har gått upp ordentligt under dessa fyrtio år av förbud. Var någonstans kan man då komma och påstå att dagens narkotikapolitik är lyckad? Var kan man påstå att vi behöver mer av samma medicin med än hårdare tag? När är nog nog? När vi har infört dödsstraff medels halshuggning för eget bruk?

Avkriminalisera bruk igår!

Bengt Erixon Lagstiftare på Narkotikafritt Sverige

Redigerat av Bernhard Perzanowski

http://www.corren.se/asikter/debatt/nu-kravs-krafttag-mot-narkotikan-7641124.aspx

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s